Net als in de randstad, maar met ruimte en natuur

Christine, Praktijkhouder Huisartsenpraktijk De Dolfijn, Middelburg

Na de huisartsenopleiding in Amsterdam werkte ik oa in Alkmaar. Mijn man werkte in Den Haag. We wilden altijd al uit de Randstad.

Ik wilde wonen en werken met meer natuur en ruimte om mij heen, maar het stadse met de stadse problematiek en diversiteit in populatie wilde ik niet loslaten. In Middelburg vonden we allebei wat we zochten. Dus vertrokken we in 2009 naar Zeeland. Drie jaar later werd ik praktijkhouder van duo praktijk De Dolfijn.

Middelburg is sfeervol en staat bol van de culturele activiteiten. We leiden coassistenten op vanuit de VU Amsterdam en die komen hier soms met het idee ‘daar gebeurt niet zoveel, wat moet je daar nou doen?’. Maar na een tijdje merken ze dat je hier alles hebt wat in de randstad ook is, zoals festivals, galerieën, maar dan met de luxe van meer ruimte en natuur.

De grootste drempel voor artsen die zijn opgeleid in de randstad? Loslaten. Ik merk dat zij het moeilijk vinden om los te komen van het bekende. Terwijl de zorginhoud hier hetzelfde is. Het is hier echt niet zo anders dan in andere gebieden.

In juni 2021 openden we het Walchers Zorgknooppunt. Met nog een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, verloskunde, thuiszorg, een apotheek en de HAP. Je hebt elkaar nodig om efficiënte en kwalitatief goede zorg te bieden. Zeker met alle thema’s die nu spelen in de eerstelijnszorg. Ik ben trots op de manier waarop we hier samenwerken met elkaar. In Zeeland is echt veel ruimte om je te ontplooien. Maar je moet de vrijheid in je hebben om de stap te durven zetten.

Wouter Umans

Praktijkhouder Wouter

Ik kom uit de buurt van Antwerpen, daar heb ik ook gestudeerd. Dat ik nu woon en werk in Zeeland heeft twee redenen.