Waarom opleiden in Zeeland zo belangrijk is!

5 december 2023

Er worden al jarenlang huisartsen opgeleid in Zeeuwse praktijken, maar waarom is dit juist nu zo belangrijk? Huisartsen Marije Hegi, Hugo Roelofsen en Ruben de Kuyper van Gezondheidscentrum Arnemedi in Arnemuiden geven antwoord op deze vraag.

Ook vertellen ze over hun rol als opleider in Zeeland, wat er zo leuk aan is en waarom het aantrekkelijk is voor aiossen om naar onze kustprovincie te komen.

De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk. Dat is op dit moment een van de belangrijkste redenen om huisartsen in opleiding aan te trekken. Zodat ze niet alleen kennis opdoen in het vak, maar ook kennismaken met deze regio. In de hoop ze te enthousiasmeren om hier te blijven. Maar dat is niet de enige motivatie voor de huisartsen van Arnemedi om artsen op te leiden. Ze geven aan dat het werken met jonge mensen ze veel energie geeft. Ze dragen bij aan de zorg van de toekomst door hun kennis over te dragen aan de huisartsen in spe en krijgen er zelf ook weer kennis voor terug. “De studenten zijn natuurlijk goed op de hoogte van de nieuwste richtlijnen en daarmee houden ze mij ook scherp", licht Hugo toe. 

Waarom naar Zeeland te komen?
Samen met ZHCo-PeriScaldes laten de opleidende huisartsen de aiossen in Zeeland zien wat de voordelen zijn van deze regio. Bijvoorbeeld de persoonlijke, haast familiaire benadering van patiënten en collega's, het overzichtelijke netwerk en de korte lijntjes naar specialisten. “Doorverwijzen verloopt soepel en snel en je legt hier makkelijk contacten. Ik zie ook dat veel jonge artsen naar elkaar toe trekken en soms zelfs bevriend raken”, merkt Marije op. Er is ruimte voor aandacht en dat is vooral in een leertraject heel fijn. Zeeland blijkt ook verrassend fijn wonen. Het is er ruimtelijk, maar niet achtergesteld en de populatie en sfeer worden als zeer warm ervaren. Voor velen aantrekkelijk, bijvoorbeeld om een gezin te starten. 

“Het mooiste is dat je een afgestudeerd huisarts uiteindelijk hier ziet starten!”
- Ruben de Kuyper

Blik op de toekomst
Naast aiossen worden er ook doktersassistenten en physician assistants (PA’s) opgeleid in Arnemuiden. En ook deze laatste groep kan een groot verschil maken bij het toegankelijk houden van de huisartsenzorg.  PA’s kunnen volledig zelfstandig diagnoses stellen en patiënten behandelen met de huisarts als eindverantwoordelijke. Hiermee ontlasten ze huisartsen en ontstaat de mogelijkheid om meer tijd te nemen voor patiënten en ook om er meer te zien op een dag. De combinatie van meer aiossen naar de regio en het inzetten van een breder scala aan zorgprofessionals en -ondersteuners moet uiteindelijk het verschil gaan maken. 

Aan het enthousiasme van de opleidende huisartsen bij Arnemedi zal het niet liggen. Zij blijven dit met plezier nog jaren doen!

Interesse om de huisartsenopleiding in Zeeland te volgen? Lees meer over de Erasmus MC pilot Zeeland of bekijk de vacatures in de regio.