Uitgelicht in de PZC: In Zeeland doen ze het anders

14 april 2023

Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In onze provincie is al langer een huisartsentekort. Hier doen ze het anders.

Vraag Bart-Jan de Bruin hoe hij huisarts werd in Middelburg en hij steekt nog steeds vol verbazing zijn verhaal af. Na een telefoontje met de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie nam een gepensioneerde huisarts hem op een vrijdag in december op een tour langs vier verschillende praktijken. ,,Dat was zo luxe. Het leek wel dating voor huisartsen”, vertelt De Bruin lachend.

Maar zo vond hij wél de praktijk die hij vanaf april overneemt van een huisarts die met pensioen gaat. Veel sneller dan verwacht, want De Bruin was eigenlijk van plan een praktijk in Utrecht over te nemen. ,,Mijn vrouw kon een opleidingsplek in Middelburg krijgen, dus de plannen veranderden. Ik kende hier helemaal niemand, vroeg me af hoe de huisartsen in Zeeland zouden zijn. Maar ik vond gelijk een praktijk die goed voelde”, zegt de dokter.

In Zeeland staan de deuren wagenwijd open voor nieuwe huisartsen. Sterker, dokters worden hier best in de watten gelegd. Ze kunnen een verwenarrangement om de provincie te ontdekken krijgen, mogen een beroep doen op een praktijkmanager die helpt bij het opzetten van de organisatie, krijgen hulp bij het vinden van de best passende praktijk. Huisartsen in opleiding mogen al drie jaar een opleiding in de provincie volgen op een plek die bij hen past. ,,Hier kunnen dokters de huisarts zijn die ze willen zijn”, vertelt Annemarie Noordhoek trots.

Bij de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie PeriScaldes zet ze programma’s op om huisartsen naar Zeeland te trekken én ze te behouden. Dat is broodnodig, want al een jaar of vier geleden bleek dat 69 van de 250 huisartsen 60-plus is. De komende jaren gaan die met pensioen. ,,We zagen voor het eerst dat een huisarts twee jaar adverteerde voor opvolging, maar niemand kon vinden. We móesten iets doen om te zorgen dat overal een huisarts blijft”, verklaart Noordhoek.

Ook zorgverzekeraar CZ zag dat Zeeland de eerste regio was waar het huisartsentekort toesloeg. ,,Als we huisartsen vroegen waar ze ‘s nachts van wakker liggen, hoorden we: dat mijn patiënten geen zorg meer hebben als ik met pensioen ga. Die zorg hebben wij voor onze verzekerden, die delen we”, aldus inkoper Nathalie van Schoonhoven.

Sindsdien wordt in de provincie aan de weg getimmerd om de huisartsenzorg overeind te houden. Het begon met een uitgebreide analyse naar hoe groot het tekort aan dokters zou worden. Twee gepensioneerde huisartsen bezochten alle collega’s ouder dan 57 jaar met de vraag hoe ze hun pensioen voor zich zien. Daardoor is nu duidelijk hoeveel huisartsen de komende jaren nodig zijn.

Bron: Ellen van Gaalen, PZC