We doen het samen – dat is een van onze pijlers!

Huisartsenpraktijk Zorg op Zak, Zuid-Beveland

Hartje ’s-Gravenpolder, tegenover de kerk, ligt de moderne en sfeervolle apotheekhoudende huisartsenpraktijk van Zorg op Zak.

Eén van de vier, want ook in ’s-Heerenhoek, Hansweert en Ovezande zijn locaties te vinden van deze maatschap van drie ambitieuze huisartsen: Dieneke van der Tempel, Margriet Bogaerts-Samama en Pieter Ingelse-van der Mull. Die laatste vertelt vol trots over de grootste maatschap van Zeeland.

Zorg op Zak telt maar liefst 16.000 patiënten, zeven huisartsen, een groep waarnemers, drie physician assistants en tal van praktijkondersteuners en assistentes. Er waren daarom al snel twee managers nodig om de organisatie soepel te laten verlopen. Pieter: “Met zo’n 65 medewerkers in dienst is de planning een uitdaging. Het grote voordeel is dat onze organisatie heel flexibel is: iedereen werkt op verschillende locaties. Onze waarnemers draaien bovendien mee in de diensten, waardoor die goed te behappen zijn.”
 
Procesteams
De huisartsen en managers hebben elke week overleg om de processen af te stemmen. “We doen het samen – dat is een van onze pijlers”, vervolgt Pieter. “Daarom betrekken we alle medewerkers actief bij de praktijk. Zo werken we met procesteams. Over negen verschillende onderwerpen zijn groepjes collega’s met elkaar aan de slag om te kijken hoe dingen lopen, wat beter kan en wat er nodig is om bij te sturen. Daarnaast stemmen we bijvoorbeeld de inrichting van de spreekkamers met elkaar af, zodat je alles altijd kunt vinden – waar je ook werkt. Om die procesteams goed te laten functioneren, huren we een procesbegeleider in. Overigens krijgen we daarnaast nog hulp van CZ, want er is veel organisatiekracht nodig bij zo’n grote praktijk.”

Natuurlijk is er ook buiten de werkvloer volop ruimte voor interactie. “We organiseren eens per jaar voor iedereen een Zorg op Zak-event. Afgelopen jaar bijvoorbeeld een rally in Zeeuws-Vlaanderen. Verder hebben we ’s zomers een barbecue, rond kerst een borrel en proberen we iedere dag op elke locatie samen te lunchen. Mijn ervaring is dat hoe beter mensen samenwerken, hoe meer ze bereid zijn voor elkaar in te vallen. En dat komt de hele organisatie ten goede. Nieuwe collega’s komen hier dus in een gespreid bedje.”

Huisarts gezocht!
En nieuwe collega’s kunnen Pieter, Margriet en Dieneke goed gebruiken. “We zoeken echt een nieuwe maat, die het leuk vindt in zo’n dynamische organisatie te werken. Hier is volop ruimte om zelf invulling te geven aan je rol als huisarts. De zorg die we aanbieden is namelijk heel breed. Om patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis te hoeven doorverwijzen, verzorgen we zelf kleine verrichtingen en chirurgie. Zo zetten we spiraaltjes, kunnen we een echografie maken van bijvoorbeeld de buik en voer ik zelf sterilisaties bij mannen uit. Ook hebben we een laboratoriumstraat waar we met poct-testen de nierfunctie, cholesterol en suiker kunnen meten.”
 
Zelf koos Pieter er in 2001 voor om zich met zijn gezin in Zeeland te vestigen. “De kinderen groeien hier veilig op en ik voel me er als een vis in het water. In Zeeland is het heerlijk en betaalbaar wonen, met het strand om de hoek – ideaal voor een watersporter als ik. Nu ook gehuwd met een Zeeuwse, ga ik zeker niet meer weg. Het werk in een plattelandspraktijk past daarnaast erg bij me. Je bent echt een gezinsdokter: hier heb je nog drie generaties uit één familie in de praktijk. Een prettige bevolking – ieder dorp met een eigen dynamiek. En patiënten komen pas als er écht wat aan de hand is. Soms wat aan de late kant. Daar moet je scherp op zijn, maar maakt het vak hier wat mij betreft extra uitdagend.”

Werken bij Zorg op Zak?