In Zeeland hebben zorgmedewerkers hart voor de beste zorg, nu en in de toekomst.
Wouter Umans, Praktijkhouder De Getijden, Vlissingen
Wouter Umans, Praktijkhouder De Getijden, Vlissingen
Ik kom uit de buurt van Antwerpen, daar heb ik ook gestudeerd. Dat ik nu woon en werk in Zeeland heeft twee redenen.
Mijn vrouw is oorspronkelijk een Zeeuwse én ik kan me meer vinden in de Nederlandse huisartsgeneeskunde dan die van België. Het contact met de patiënt is persoonlijker, er is meer samenwerking en meer ruimte om het goede voor de mens te doen.
Toen we naar Zeeland verhuisden ben ik er vrij blanco ingestapt. Ik heb eerst gekeken bij meerdere praktijken voordat ik bij een bestaande praktijk ben gaan werken. Al snel kwam ik erachter dat ik liever mijn eigen koers vaar. Op bepaalde vlakken wilde ik wat sneller vooruit. Daarom heb ik de keuze gemaakt om zelf praktijkhouder te worden. Alsof het zo moest zijn kwam er een plek vrij in De Getijden in Vlissingen. Er was geen opvolger beschikbaar. Voor mij een hele nieuwe uitdaging, om er een praktijk van te maken waarin ik goed mijn gedachten kan vormgeven en ideeën kan uitzetten. De praktijk is nu een lerende organisatie geworden, waarin we snel kunnen schakelen om te vernieuwen.
Het idee dat Zeeland achtergesteld is, klopt helemaal niet. Doordat het kleinschalig is maak je sneller contact en zijn de lijntjes korter met andere zorgverleners. Samenwerken hoort er helemaal bij en dat levert juist kwalitatieve zorg op. Het is daarom makkelijker om projecten op te zetten die de gezondheidszorg stimuleren. Een project zoals Kerngezond Zeeland, een lokaal samenwerkingsverband tussen het medisch en sociaal domein, komt hier goed van de grond.
Kerngezond Zeeland is een project waar ik erg in geloof. In de toekomst moeten we het werk met minder mensen doen, tegelijk willen we niet dat de patiënt minder goede zorg krijgt. De komende jaren moeten we nog beter samenwerken en bezig zijn met het verbeteren van die samenwerkingen, bijvoorbeeld de samenwerking met de apotheek. Wie kan het beste wat doen is een vraag die daarbij belangrijk is en daar zijn we nu volop mee bezig in Zeeland. Maar ook binnen de praktijk zet ik hiervoor verantwoordelijkheden uit en plan ik er tijd voor vrij.
We wonen in Oostkapelle. Het leven is hier fijn, de omgeving is mooi en er is altijd natuur en water dichtbij. De kinderen zitten ook helemaal op hun plek. Ze gaan naar een kleinere school en toch hoeven ze zich nooit te vervelen. Er is veel te doen voor toeristen en als bewoner heb je daar net zoveel plezier van. Zo ook de kinderen. We zijn op ons eigen tempo contacten gaan leggen in de buurt.
Ik begrijp wel dat (jonge) huisartsen het lastig vinden om de stap te zetten naar praktijkhouder, vanwege de werk-privébalans. Ik heb daar samen met mijn vrouw, ook huisarts, wel mijn weg in gevonden. De energie die ik voor het praktijk houden terug krijg is enorm. Tegelijk zie ik dat daar nog winst in te behalen valt binnen mijn eigen praktijk, het ondersteunen van de nieuwe generatie huisartsen. De uitdaging om de balans tussen betrokkenheid en vrije tijd opnieuw in te richten is groot. Maar daar gaan we zeker mee aan de slag! Kom kennismaken in Vlissingen!