Van praktijkmanager naar praktijkhouder, alles kan in Zeeland! 

Marike, Praktijkhouder Huisartsenpraktijk Domburg  

Geen huisarts, maar toch heeft ze een eigen praktijk.

Sinds 1994 werk ik in de huisartsenpraktijk in Domburg. Direct na school ben ik daar aan de slag gegaan als apothekersassistente. En de rest geschiedde… Ik werd doktersassistente en richtte mij vervolgens op zwangerschapsechografie. En daar bleef het niet bij. De administratie, boekhouding en certificering mocht ik ook aan mijn takenpakket toevoegen. Alleen het spreekuur bleef eigenlijk bij de huisarts. Waardoor hij zich helemaal kon richten op de beste zorg voor zijn patiënten. Of beter gezegd: onze patiënten, zo voelde het meer. Toen ik mijn diploma praktijkmanagement behaalde, hielp ik via ZHCo-PeriScaldes ook nog bij drie andere praktijken in de omgeving. Daar kwam een einde aan toen de huisarts in onze praktijk in Domburg aangaf met pensioen te willen. 

We hadden eigenlijk al afgesproken om de praktijk aan mij over te dragen, met een Hidha of een huisarts op ZZP basis. En zo is het ook gegaan. Naar mijn idee is er niet zoveel veranderd. Ik heb twee artsen in dienst en ook de “oude” huisarts werkt af en toe nog mee. Samen met praktijkondersteuners, assistentes, de apotheekmedewerkers en een praktijkmanager staan we klaar voor zo’n 2700 patiënten. Een fijn en flink team waarbij patiënten altijd dezelfde dag nog terecht kunnen! 

Wat ik zo heerlijk vind aan Zeeland? De vrijheid. Die ervaar ik op werkgebied, maar zie ik eigenlijk dagelijks wel terug in mijn leven. Ik groeide op in de stad, in Middelburg, waar het genieten is van de bedrijvigheid. Nu woon ik met mijn gezin aan de rand van Arnemuiden waar ik elke dag mag wegdromen bij een verstild uitzicht over het Veerse Meer. En Domburg, waar de praktijk gevestigd is, is dan weer lekker mondain, schilderachtig en toeristisch. Je hebt wat te kiezen. 

Dat geldt ook voor het besteden van je vrije tijd. Zelf ga ik graag varen met ons bootje. Iets waar mijn kinderen ook graag voor naar huis komen in het weekend, lekker het water op met vrienden. Verder tennis ik, pak ik zo af en toe een schilderwerk beet of bereid ik typisch Zeeuwse lekkernijen als oesters of Oosterscheldekreeft. Wandelen met de hond behoort ook tot mijn hobby’s.

Ik zit echt lekker op mijn plek en wil dit komende jaren graag zo vasthouden. Ik denk dat er wel een toekomst ligt in het ontzorgen van huisartsen, door een praktijkmanager in meer taken te betrekken of zelfs geheel over te dragen. Nu is het nog niet zo gebruikelijk dat een praktijkhouder geen huisarts is, maar misschien is dit wel een sleutel naar een kleiner huisartsentekort..?