Dat ik mij thuis voel in Zeeland is wel duidelijk!

Diedeke Hageman, 2e jaars AIOS, Erasmus MC pilot Zeeland

Hier kan ik meer zijn dan alleen huisarts. Op verschillende fronten sta ik graag midden in de samenleving.

Ik ben huisarts in opleiding, kom uit Zeeland en wil hier ook graag blijven. De Erasmus MC pilot Zeeland past daarom perfect bij mij. Zo ben ik ervan verzekerd dat ik mijn stages in de provincie kan volgen en mezelf eigen kan maken met de lokale zorgsector. 

Wat ik tot nu toe heb gezien van de huisartsenzorg in Zeeland is de no-nonsense mentaliteit en het wederzijdse respect. Hier wordt naar elkaar omgekeken, tussen artsen, arts en patiënt en patiënten onderling. Vooral in de dorpen. De zorg is laagdrempelig, mensen weten de praktijk goed te vinden en durven gewoon binnen te stappen als dit nodig is. 

Dat sociale aspect is voor mij heel belangrijk. Ik sta graag midden in de samenleving. Mijn rol in de commissie, binnen het programma Continuïteit Huisartsenzorg van ZHCo-PeriScaldes, helpt daarbij. Ik houd me onder andere bezig met het verwelkomen van de eerstejaars en de organisatie van Aios bijeenkomsten. Het is leuk om te weten wat er speelt in de sector en artsen in opleiding te enthousiasmeren voor Zeeland. 

Waarom ik denk dat je in Zeeland de huisarts kunt zijn die je wilt zijn? Je kunt aan de slag in kleine of grote dorpen, in de stad en in welk dienstverband dan ook. De omgeving is fijn, de banden met het ziekenhuis zijn goed en deze worden ook nog steeds beter. De patiëntenpopulatie is aangenaam, mensen zijn beleefd en bovendien nemen ze nog advies aan van de huisarts. 

Er is ruimte, in de breedste zin van het woord. Zelf ervaar ik dat door het kunnen werken in een parttime dienstverband. Waardoor ik een dag in de week gratis muzieklessen kan geven aan basisschoolkinderen. Dit doe ik vanuit de muziekvereniging op Tholen. Muziek is goed voor de ontwikkeling van je hersenen, ook helpt het bij het leggen van sociale contacten. Kinderen met een rugzakje kunnen soms helemaal opbloeien door muziek. Dat ik op mijn vrije dag kinderen een kans kan geven om muziek te maken, bezorgt mij elke keer weer een glimlach. 

Muziek maken is iets wat ik zelf ook graag doe. Dansen, wandelen, een hapje eten, naar het strand gaan, ik zit niet graag stil. En als ik dan toch even de stilte op wil zoeken, dan sta je zo midden in de natuur. Het is hier heerlijk ruimtelijk wonen. 

Dat ik mij thuis voel in Zeeland is wel duidelijk. Het uitgroeien tot een dorpsdokter, met een mooi netwerk en goed vangnet maakt dat gevoel hopelijk nog completer. Dat is in ieder geval mijn wens voor de toekomst.