Nuchter, gemoedelijk en met korte lijntjes. Dat verwacht ik van de zorg in Zeeland.

Daan Goedegebure, 1e jaars AIOS, Erasmus MC pilot Zeeland

Wat eerst plan B leek, mondde uit in verhuizen naar Serooskerke.

Ik volgde de geneeskundeopleiding in Groningen en gedurende mijn studieperiode ontwikkelde ik naast de geneeskunde ook interesse voor de organisatiekant van de zorg. Dat mondde uit in een extra master Health Economics, Policy and Law aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waarbij je meer leert over zorgstelsels, beleid, financiële keuzes en digitalisering. Die interesse is er nog steeds, maar ik raakte ook overtuigd van het huisartsenvak. Dit kwam mede doordat ik als basisarts heb kunnen werken in een huisartsenpraktijk en zo een bewuste keuze heb kunnen maken voor het vak.

Of ik ook in Zeeland geplaatst wilde worden tijdens de opleiding tot huisarts? Daar was ik nog niet zo zeker van. Ik zag dat eerst meer als een plan B. Toen een collega van me aan de pilot Zeeland deelnam, groeide mijn interesse voor deze regio. Mijn vriendin en ik gingen op onderzoek uit. Meerdere weekendjes trokken we de kustprovincie in en we werden verrast door de natuur, relaxte mensen en korte reistijd tussen plaatsen. Waardoor we besloten om van plan B, plan A te maken. Ik ontdekte ook dat de zorg hier heel gemoedelijk is, dat er intensief wordt samengewerkt tussen zorgverleners en de lijntjes kort zijn. In Zeeland wordt vooruit gekeken. Die noodzaak is er ook, maar deze blik richting de toekomst spreekt me erg aan. Ik zie ook ruimte om betrokken te raken bij het organisatorische. 

Ik start de opleiding bij Huisartsenpraktijk van den Bergh in Middelburg. Een solopraktijk, gevestigd in een medisch centrum, waar ik lekker op de fiets naartoe kan vanuit mijn nieuwe woonplaats Serooskerke. Via Annemarie Noordhoek vonden we hier ons nieuwe thuis. Toen ik met haar in contact kwam, waren haar eerste vragen of we al een huis hadden en of mijn vriendin nog werk zocht. Via Continuïteit Huisartsenzorg ging er een oproepje uit voor een woning en hierop kwamen vele leuke reacties, waaronder één van een gepensioneerd huisarts. Zijn voormalig huisartsenpraktijk was net omgebouwd tot woonhuis en stond nog leeg, nu wonen wij er met veel plezier. 

Mensen in onze omgeving reageerden vaak vol verbazing op onze plannen om naar Zeeland te gaan. Als ik ze uitleg waarom, raakt vrijwel iedereen enthousiast! Ik kijk ernaar uit om de provincie nog beter te leren kennen. Via het werkveld, maar vooral ook tijdens het kitesurfen en vogelen. Dat kan hier zoals nergens anders!